Over Hoeve Beukers

Johan Dekker had wat ruimte nodig voor z’n eigen paarden en pony’s, toen zijn oog viel op de Zomerdijk 20a in Wanneperveen. Samen met partner Roy Stanneveld kocht hij daar zo’n tien jaar geleden een melkveebedrijf met flinke lap grond. De mannen hadden niet durven dromen dat ze er anno 2014 een uitdijende paardenhouderij zouden bestieren.

Hoeve beukers werd in 2009 opgericht. ,,Eerst was het hobby. Al vrij snel kwam er een meisje dat vroeg of we plek hadden voor haar pony. Binnen korte tijd stonden er nog vier dames op de stoep’’, blikt Roy (40) terug op het tijdperk voor Hoeve Beukers.

krantenartikel over de groei van Hoeve Beukers

krantenartikel over de groei van Hoeve Beukers

Hoe het allemaal begon

Het begon met vier boxen in het vroegere achterhuis. Naarmate de vraag toenam, werden Johan (43) en Roy, die zelf in voorhuis wonen, tot een keuze gedwongen. Of kleinschalig en hobbymatig doorgaan of professionaliseren en uitbreiden. Het werd het laatste. Manager Roy trok z’n driedelig pak uit om zich volledig te focussen op de paardenhouderij.

In de vroegere koeienstal kwamen 26 paardenboxen, het melklokaal werd opgebouwd tot zadelkamer, de kuilvoerbulten omgetoverd tot twee rijbakken en in de tuin kwam een paddock. Het werk betaalde zich uit. De paardenboxen zijn niet meer voldoende. Er is al tijden een wachtlijst.

 

Hoeve Beukers heeft daarom bij de gemeente Steenwijkerland een verzoek ingediend voor uitbreiding met twee paardenstallen die elk vijf boxen bevatten. ,,wij verkopen hier buitenleven, dat spreekt veel mensen aan. Geen toeters en bellen, maar prachtig uitzicht’’, zoekt Roy een verklaring voor het succes.

Volop plannen voor de toekomst

Een bijzonder plaatje is het langs de Zomerdijk. De paarden lopen vrij rond in het natuurgebied van Natuurmonumenten, naast Hoeve Beuker. Roy en Johan hebben hiervoor een samenwerking gesloten met deze organisatie. Vanaf Hoeve Beukers is een beheerroute van bijna twee kilometer aangelegd. Dankzij de paarden die het duo er late grazen, groeit het natuurgebied niet vol met bomen en hoeft en hoeft natuurmonumenten niet te maaien.

Roy staat nu elke dag tussen de paarden, Johan werkt bij een kunststoffenbedrijf in Steenwijk, maar is ’s middags thuis om rijles te geven aan in totaal 160 personen. Ze krijgen hulp van drie ‘dagbesteders’ (mensen met een persoonsgebonden budget). Hoeve Beukers kiest er bewust voor zelf het voer van de paarden en uitmesten van de stallen op zich te nemen om huurders te ontlasten en paarden voldoende rust te geven. De paardenhouderij is tevens een officieel rustpunt voor toeristen en Hoeve Beukers is gastheer Nationaal Park. Een winkeltje met streekartikelen en een overkapping over een van de twee rijbakken staan nog op het wenslijstje. ,,Maar eerst hopen we de nieuwe stallen te kunnen bouwen.’’